Lindyhop

Lindy Hop is een jazzdans die je met een partner danst, gebaseerd op een combinatie van de Charleston en Tapdance. Deze dansvormen waren vooral in de jaren 1920/30 razend populair in Amerika, waar de dans is ontstaan.

lindy1

De Lindy Hop wordt gedanst op de swing-muziek uit die tijd. Bekende swing-artiesten zijn Count Basie, Duke Ellington, Louis Armstrong en Ella Fitzgerald. Deze swing- of big band-muziek wordt gekenmerkt door improvisaties. Lindy Hop is dan ook vooral een improvisatiedans.Het is een enorm vrolijke dans met veel vrijheid. Je kan er echt een persoonlijk invulling aan geven.

Lindy Hop verspreidde zich vanuit de VS snel over de hele wereld. In de jaren 1930 maakten de blanken zich de dans eigen en noemden het Jitterbug. Vanaf toen evolueerde de swingdans in vele vormen, zoals West Coast Swing, Rock 'n Roll en Boogie Woogie. Maar de oorspronkelijke stijl zal altijd de Lindy Hop blijven, de dans die ontstond in de Savoy Ballroom in Harlem, een wijk van New York.

Lindy Hop is ook een dans van deze tijd. Lindy Hoppen kun je namelijk ook op Hip Hop-muziek. Het is één van de redenen waarom de dans zo'n enorme opleving in Amerika heeft kunnen maken de afgelopen 15 jaar. Kinderen van een jaar of 10-12 Lindy Hoppen daar dus gewoon, op hun eigen muziek.

 

 

HET ONTSTAAN VAN DE LINDY HOP

Harlem-New York,1920
In de jaren twintig van de vorige eeuw was de New Yorkse wijk Harlem gevuld met African-Americans die waren verhuist van het platteland in het zuiden van de VS naar het industriële noorden, om de armoede te ontvluchten. Hun verwachtingen kwamen niet echter uit. Banen waren schaars en huurbazen lieten slecht betaalde arbeiders hoge huren betalen waardoor huizen overvol raakten. Bovendien was ook in het noorden racisme een niet weg te denken feit.

Juist in deze periode, de jaren na de Eerste Wereldoorlog tot na de Great Depression, groeide de New Yorkse wijk Harlem uit tot een bolwerk van creatieve en intellectuele geesten. Dit tijdvak (1917 - 1935) staat bekend als de Harlem Rennaissance.

Dansen om te overleven
Dans speelde een belangrijke rol in het leven van Harlem. Dansen was dé manier om aan de harde realiteit te ontsnappen. Mensen hielden 'rent parties', feesten met jazzmuziek en dans; de gasten betaalden een klein bedrag als entree, waarmee de maandelijkse huur betaald kon worden.

De Savoy Ballroom
De Savoy Ballroom was het danscentrum van Harlem. Hier telde ras niet, en dat was heel bijzonder, omdat in die jaren nog sprake was van segregatie. Als je de Savoy binnenliep gold slechts één criterium: kun je dansen?

Het was een schitterende plek. Een grote dansvloer, gekleurde spotlights en kristallen kandelaars. Bezoekers stouwden zich rond de tafels. De beste bigbands traden er op en de dansers vlogen naar de vloer zodra de muziek van Duke Ellington, Cab Calloway, Chick Webb, Count Basie, Ella Fitzgerald en Billy Holiday te horen was. Aan danswedstrijden in de Savoy deden dansgrootheden uit die tijd als 'Shorty' George Snowden, Leroy 'Stretch' Jones, Frank 'Musclehead' Manning en Herbert 'Whitey' White mee.

Frankie Manning rond 1930

Frankie Manning (1914-2009)tijdens zijn bezoek in 2004 aan Nederland.

Lindy Hop
De Lindy Hop is een authentieke Afro-Euro-Amerikaanse swingdans die voortborduurt op Afrikaanse en Europese danstradities. De dans werd beïnvloed door de Charleston, Tap maar ook door ballet en complexe bewegingen uit de Weense wals. Het was een partnerdans waarin improvisatie centraal stond. Lindy Hop-dansers creëerden tijdens het dansen voortdurend nieuwe passen, op dezelfde manier waarop jazzmusici ook improviseren. Diverse dansstijlen zijn uit de Lindy Hop ontstaan, zoals West Coast Swing, Rock'n'Roll, Boogie Woogie, de Jitterbug, Jive, Bop, de Shag en de Balboa.

Orkesten en dansers
Duke Ellington schreef een stuk als eerbetoon aan Florence Mills, danseres, jazz zangeres en actrice. Louis Armstrong schreef over Lindy Hop-danser Shorty George, 'King of the Savoy'. De laatste zou de naam Lindy Hop hebben bedacht. Toen een verslaggever hem in 1928 vroeg hoe zijn dans moest worden genoemd, zei George Snowden: "I am doing the Hop... the Lindy Hop", refererend aan de krantenkop 'Lindy Hops the ocean', een dag na de oversteek van Charles Lindbergh over de Atlantische Oceaan.

Bron: Lindy Hop in Harlem: The Role of Social Dancing, Kennedy Center.